Ozon Nedir?
- id trade
- 14 Şub 2024
- 1 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 17 May 2024

Ozon ilk kez 19. yüzyılda izole edilmiş ve karakteristik kokusu nedeniyle Yunanca koklamak anlamına gelen "ozon" adı verilmiştir.
Soluduğumuz havadaki oksijen iki atomlu bir gazdır. Ozon, normal konsantrasyonlarda renksiz olan oksijenin triatomik bir gaz formudur. Bu üçüncü oksijen atomu moleküler yapıda oldukça gevşek bir şekilde bulunur ve ozona güçlü oksitleyici özelliklerini veren reaksiyonlarda yer alır. Ozonun dezenfeksiyon, koku arıtma ve diğer birçok kimyasal işlemde kullanılmasına yol açan güçlü oksitleyici doğasıdır.
Güçlü bir oksitleyici ajan olmasının yanı sıra, ozon kararsız bir gazdır ve doğal olarak tekrar oksijene dönüşür. Bu kararsızlık, gazın kullanım noktasında (in situ) bir ozon jeneratörü kullanılarak üretilmesi gerektiği anlamına gelir. Hiçbir kimyasal madde depolanmaz ve ozon jeneratörü kapatıldığında ozon üretimi durur. Ozon, işlemin çevresel koşullarına bağlı olarak birkaç dakika veya saat içinde tekrar oksijene dönüşür.
Ozon bir gaz olmasına rağmen suda çözünebilir ve burada birincil dezenfektan, flokülant yardımcı ve kimyasal oksidan olarak kullanılabilir. Havada olduğu gibi, ozon doğal olarak hiçbir kalıntı bırakmadan oksijene dönüşür.
Tüm kimyasallarda olduğu gibi ozonun da bir mekansal kullanım seviyesi vardır. Ozon kullanan tüm sistemler, çalışanlar ve halk için en yüksek güvenlik derecesini korurken istenen sonucu sağlayacak şekilde tasarlanmalıdır. OCS OZON, küçük ölçekli uygulamalardan büyük ölçekli ihtiyaçlara özel projelendirmelere kadar ozon kullanımı konusunda uzun yıllara dayanan deneyime sahiptir. Size özel uygulamanızı belirlemek için bizimle iletişime geçin.